Osnovna šola Ljubečna v OBJEM-u branja

V tem šolskem letu smo se v okviru projekta OBJEM, v katerem naša šola sodeluje že peto leto, odločili, da učence še dodatno spodbujamo k branju z različnimi zanimivimi akcijami. Tako smo v večnamenski prostor šole namestili t.i. mimiobežnico oz. knjigobežnico, ki je učencem prosto dostopna in ves čas na uporabo, tako da lahko med odmori ali prostimi urami posegajo po knjigah. Mimobežnico je z učenci izdelala učiteljica tehnike, tako da so bili nekateri učenci vključeni že v sam proces nastajanja mimobežnice in so jo tako še hitreje vzeli za svojo. Učenci radi posegajo po knjigah iz nje in se jim zdi to dobrodošla popestritev knjižne ponudbe, poleg tiste, ki jim jo že sicer nudi šolska knjižnica.

Ker pa pomladni dnevi prinesejo s seboj tudi lepo vreme, smo si z učenci na šolskem vrtu naredili tudi bralno plažo. Učenci so po predhodnem dogovoru z učiteljico na določen dan prinesli v šolo najljubšo knjigo ali knjigo, ki jo trenutno berejo, in ure slovenščine smo preživeli zunaj pod krošnjami dreves ter brali svoje knjige in se o njih pogovarjali. Učenci so v tovrstnem bralnem doživetju izjemno uživali in izrazili željo, da bi bilo takšnih ur še več. Menimo, da jih je še posebej v teh časih, ko mladostniki veliko časa preživijo pred zasloni, potrebno dodatno motivirati za branje in jim privzgajati kulturo branja ter ljubezen do knjige, saj se le-to potem odraža tudi v drugih vidikih njihovih življenj oziroma so lahko uspešnejši na drugih področjih svojega delovanja.

Damjana Hrovat

MEPI ODPRAVA 2021/22

Sreda, 15. 6. 2022

  1. dan

 

Končno smo ga dočakali. Prvi dan dvodnevne odprave na Pohorje. Po večmesečnem pripravljalnem in ogrevalnem treningu so nas že pošteno srbeli podplati.

Naša 30 km dolga pot se je začela ob 10.00 izpred Mariborske koče. Razdeljeni po skupinah, z natovorjenimi nahrbtniki in veliiiiko dobre volje smo se odpravili proti Ruški koči, od koder smo pot nadaljevali po začrtanem zemljevidu do končnega cilja – koče na Treh kraljih. Med potjo smo opazovali živalstvo in rastlinstvo na tem predelu Pohorja ter spremljali vreme. To so bile namreč naloge, ki smo jih ob poti morali opravljati. Na končni cilj smo prispeli v poznih popoldanskih urah. Utrujeni, lačni in z nekaj žulji na nogah, ampak še vedno dobro razpoloženi, smo si postavili svoje šotore in si na plinskih gorilnikih pripravili topel obrok. Ob sodelovanju vseh skupin smo si nato v gozdu nabrali dračja in suhih vej ter zakurili taborni ogenj. Ob njem smo se veselo greli do zeloooo poznih večernih ur.

 

Četrtek, 16. 6. 2022

  1. dan

 

Prvi mepijevci so se prebudili v sončno jutro že okoli 6h, večina pa nas je poležavala do 7h. Utrujenost prejšnjega dne in nenaspanost sta nas nekoliko polenili. Kljub vsemu smo imeli še dovolj energije za zadnji dan pohoda. Po zajtrku in pospravljanju šotorov smo bili ponovno pripravljeni na zaključni del odprave. Čakala nas je 14 km dolga pot.

Priznamo, da smo hodili nekoliko manj zavzeto in odločno kot prvi dan,vendar nismo dovolili, da bi utrujenost in težke noge pokvarile naše dobro razpoloženje.

V skupini smo ves čas dobro sodelovali in si pomagali, kar pa je najpomembneje.

Vreme nam je dobro služilo do zadnje postojanke, kjer smo si morali pripraviti še zadnji topel obrok. Takrat se je namreč pooblačilo in bližala se je nevihta. Naše napol pripravljene jedi smo morali na hitro pojesti ali zavreči ter si obleči pelerine. Med potjo do avtobusa nas je dobilo neurje, ki nas je spremljalo do prihoda na avtobus.

Kljub vsemu smo pot, na kateri smo si nabrali novih dragocenih izkušenj, uspešno zaključili.

Na avtobusu smo popadali na sedeže in dremaje prispeli na Ljubečno.

Organizacija pouka na zadnji šolski dan

V petek, 24. junija 2022, bo pouk za vse razrede potekal do 11.30. Odhod avtobusov v vse običajne smeri šolskih prevozov bo ob 12. uri.

Kosilo bo organizirano samo za učence, ki ostanejo v oddelkih podaljšanega bivanja. Vse starše, katerih otroci so vključeni v oddelke podaljšanega bivanja in ta dan ne želijo imeti v šoli kosila oz. bodo odšli domov takoj po pouku, prosimo, da do torka, 21. junija, odjavijo kosilo v tajništvu šole.

Želimo vam lepe in brezskrbne počitnice!

Zaključna ekskurzija devetošolcev

Za nami je zelo pester in zanimiv dan. Začel se je v adrenaliskem parku Straža nad Bledom, se nadaljeval z raftingom po Savi Dolinki in se zaključil v Kranjski Gori. Imamo se lepo in nič nam ne manjka.

Dostopnost